De Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand is een veelvoorkomend type kapel in België en Nederland, gewijd aan de verering van Maria onder de titel "Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand". Deze titel verwijst naar een Byzantijnse icoon die sinds het einde van de 15e eeuw in Rome wordt bewaard en bekendstaat om haar beschermende eigenschappen.
In Vlaanderen zijn er meerdere kapellen met deze naam, elk met hun eigen geschiedenis en architectuur.
Deze kapellen zijn vaak gebouwd als uiting van dankbaarheid of ter bescherming van de gemeenschap. Ze dienen als plaatsen van gebed en reflectie en zijn vaak gelegen op rustige, landelijke locaties. De architectuur varieert, maar veel van deze kapellen zijn opgetrokken in neogotische stijl en bevatten een afbeelding of beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand.
(met dank aan Martin De Wilde)
Dit is de derde kapel die ooit op de gronden van de cisterciënzerinnen in Lokeren (in het sinds 1246 voor het eerst “mondeling genoemde "Ouden Bosch” ) in de onmiddellijke omgeving van Nonnenbos (ten noorden van de nabije Lede) momenteel te zien is. De eerste (houten) kapel die op de stichtingsgronden van de cisterciënzerinnenabdij was gebouwd is sedert lang vergaan en verdwenen; deze was gelokaliseerd in de onmiddellijke omgeving van de toenmalige “Capelakker”... akker die aan de toenmalige (houten) Mariakapel zijn naam te de danken heeft..
Het bouwjaar van deze bakstenen Mariakapel is ofwel 1777, ofwel 1778. Nergens is over het bouwjaar een geloofwaardig historisch document te vinden.
De kapel van O.L.Vrouw van Bijstand werd in 1937 ingehuldigd. In de stoet was een tiental witgeklede "Maagdekens" te zien.
In 1961 werd ze grondig gerestaureerd.
Sinds mensenheugenis hebben Oudenbossers deze kapel gekend met grijze gecementeerde gevels. Na de restauratie was de kapel getooid in een helwit kleedje, omkranst door een bevallige blauwe Mariakleur. (zoals dit op latere kleurenfoto's is te zien).
Sinds 8 september 1961 was Pastoor Cyriel Gyselinck de vijfde pastoor in Oudenbos geworden. Hij had oog voor het parochiale verenigingsleven en voor het kerkelijk patrimonium. Hij was de bezieler van de restauratie van deze Mariakapel.
Bij de Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkapel zijn acht lindes aangeplant, waarvan één is gerooid (1969). De lindes rond de kapel werden genummerd van 1 tot en met 7 in tegenwijzerzin, beginnend vanaf de straatkant aan de zitbank.
De linde wordt in het Germaanse gebruik aanbeden voor vruchtbaarheid, liefde en gerechtigheid. Als reactie op dit gebruik werd in onze contreien tijdens de christianisatie de linde aangeplant bij kapellen, kruisbeelden en kerken.
Op deze foto zijn de omringende linden nog niet aangeplant; het waren er oorspronkelijk acht, maar de achtste linde werd reeds in 1969 met de grond gelijk gemaakt (afgezaagd).