Het ontstaan van onze parochie is onmiskenbaar verbonden met de geschiedenis van de familie Hanus (familienaam die in 1927 veranderd werd naar Hanet).
In 1899 richtte Ernest Hanus (1848-1928), een textielhandelaar uit Gent die ook in de omgeving van Zeveneken thuiswerkende wevers in dienst had, een verzoek aan het stadsbestuur van Lokeren om er een textielfabriek te mogen oprichten op de gronden die hij gekocht had in 1883. Het betrof gronden die vroeger toebehoorden aan de abdij van Locus Beate Marie in Busco oftewel Onze Lieve-Vrouw ten Bossche die hier op Oudenbos gehuisvest was van 1215 tot 1247. Hij koos die plaats omdat die in de nabijheid van de statie van Seveneecken lag, treinstation weliswaar gebouwd op het grondgebied van Lokeren.
De toelating werd gegeven en in 1900 nam zijn zoon Fernand (1880-1924) de fakkel van zijn vader over en begon men met de bouw. Alhoewel het bedrijf te Lokeren-Oudenbos werd gebouwd, gebruikte men voor zijn fabriek de naam Hanus-Zeveneken, de linkeroever van de Ledebeek lag toen immers op het gebied van de parochie Zeveneken.
In Oudenbos wou hij voor zijn werknemers een dorpje bouwen, zo bevestigen de eerste plannen, met kerk; schoolgebouwen; vergaderlokalen; kinderopvang; huisvesting; verpleeglokaal; een kerkhof enz.
Het dorp was zo ontworpen dat alles aanwezig was om een goed en gelovig leven te leiden, waarbij de kerk letterlijk in het middelpunt stond. De woningen en gebouwen waren in een lus rondom de kerk gebouwd. De kinderen werden gedoopt in de kerk, ze kregen in de school onderricht van de zusters, konden nadien gaan werken in de fabriek, en achteraf een rustig leven leiden in de woning met tuin, om tenslotte begraven te worden achter de kerk. Van wieg tot graf in de schaduw en nabijheid van de kerk en het weefgetouw.
Een bevriend architect, Henri Jacquelin (Evreux, Fr. Haute-Normandie) tekende de plannen om het dorpje en dus ook de kerk te bouwen. De kerk neoromaans van stijl, de huizen en de schoolgebouwen daarentegen doen denken aan Normandië. Mensen die Normandië doorkruist hebben herkennen overduidelijk deze bouwstijl.
Pittoresk gelegen, duidelijk zichtbaar, vanaf de treinlijn Gent-Antwerpen bestempelden treinreizigers de nieuwe woonwijk van Oudenbos als ‘Klein Zwitserland’. Vandaag is dat zicht door nieuwbouw grotendeels aan het oog van de treinreizigers onttrokken.
Een beknopte weergave van hoe Ignace Van Driessche in zijn brochure Oudenbos in Lokeren - Van Cîteaux tot cité (2004) de uiterlijke kenmerken van onze kerk beschrijft:
De kerk is gebouwd in roze machinaal vervaardigde baksteen, met sculpturale onderdelen in grijze zandsteen.
De oriëntatie is zuid-noord, met het koor in het noorden. Het is een transeptloze driebeukige kerk, met zes traveeën en een kooromgang. Naast de rechthoekige sacristie zijn er twee uitsprongen: ten westen de grafkapel van de familie Hanus en ten oosten een inkomhall. De zuidelijk gerichte voorgevel heeft langs zijn westkant een relatief zware vierkante toren, met een rond traptorentje. De kerk en de toren hebben een tentdak, het traptorentje heeft een kegelvormig dak. In de voorgevel is een ovalen bas-reliëf uit zandsteen aangebracht.
Het stelt de bekering van de van zijn paard vallende Saulus naar Paulus voor. Bovenaan deze geveltop is een zandstenen kruis met romaanse motieven als bekroning geplaatst.
De wijding liep niet van een leien dakje. Zie ook in de link naar Kerknet onderin.
Uiteindelijk werd op 21 augustus 1935 plechtig ingewijd door bisschop Honoré Coppieters van Gent en is toegewijd aan Sint-Paulus. In 1995 werd de Sint-Pauluskerk, samen met de omliggende arbeiderswijk, beschermd als monument en dorpsgezicht.
In mei 2018 vond de laatste weekendviering plaats in de Sint-Pauluskerk. Hoewel er sindsdien geen reguliere weekendvieringen meer worden gehouden, blijft de kerk beschikbaar voor uitvaarten, huwelijken en andere liturgische activiteiten.
De pastorie is evenals de kerk eigendom van de kerkfabriek. Sinds 1997 hebben we geen residerende pastoor meer. Na grondige aanpassingswerken, volledig gefinancierd door Stad Lokeren, wordt van het gebouw nuttig gebruik gemaakt als buitenschoolse opvang.
Kerk in de kijker, Kerknet: https://www.kerknet.be/parochie-lokeren-moerbeke/artikel/kerk-de-kijker-st-paulus-oudenbos